söndag 17 augusti 2014

"Du får torka upp ditt eget blod.." brukade jag (psykiatri_ssk) säga när någon skadade sig på avdelningen..

Hej!
Jag har de senaste åren haft ett brinnande intresse för att just bemöta patienter med självskadebeteende på ett bra sätt. Jag har spenderat mycket av min tid med att läsa vetenskapliga artiklar, böcker och bloggar för att sätta mig mer in i hur det upplevs att vara patient med självskadebeteende. Framfor allt har mina otalliga Twitter-dialoger givit mig unik insikt i hur många upplever sig bemötta av "oss" vårdgivare i psykiatrin.Jag har genom åratal av egna patientsamtal samt ovan nämnda källor sett hur allt för ofta människor med självskadebeteende blir felaktigt bemötta och ut-dömda i vården.
Ni som "känner" mig via Twitter vet vad jag står för, att all form för självskadebeteende måste bemötas med vänlighet, empati och respekt. Så det kommer jag inte skriva mer om just i detta inlägget, jag litar på att det nu är självklart, att ni vet var jag står i just detta. Jag brinner oehört starkt för empatiskt och värdigt bemötande speciellt på detta området.

Det jag vill säga: Det har inte alltid varit självklart för mig att tänka som jag gör idag. Som ny i psykiatrin för 10 år sedan fick jag tydligt berättat för mig hur jag skulle bemöta patienter med just självskadebeteende, inte officielt men via "avdelnings-kulturen".. Detta var förhållningssätt som blev mer eller mindre förmidlat till mig av olika kollegor jag såg upp till samt, förhållningssätt som på något vis "låg i kulturen" på olika avdelningar. Jag blev informerat om att "patienten söker bara uppmärksamhet" och blev instruerad till att inte "ge" uppmärksamhet när någon skadade sig. Så JAG var en av de som i början sa "jaha...detta får du städa upp själv" när någon skadade sig på avdelningarna. Jag demonstrerade att "du får ingen uppmärksamhet för detta..."
Bara att skriva detta fyller mig med skamkänslor, det känns så långt borta från det jag står för idag..

Vad ändrade min attityd?

Det var flera saker. Ja,jag hade en gnagande känsla av att något var väldigt fel med detta viset att behandla människor på.Och ja, jag började inse att jag inte hade en egen filosofi utan följde vad äldre mer erfarna kollegor stod för utan att ifrågasätta...MEN:

Det var framförallt ETT möte med EN enskild patient som startade min förändring. Ett enda samtal, och pusselbitarna började falla på plats, något som ändade upp med att jag gjorde en helomvändning i mitt sätt att se på samt framförallt BEMÖTA patienter med självskadebeteende. Ett samtal, med en patient.

Jag satt på avdelningens soffa en sen kväll och pratade med en ung patient som mådde dåligt. Hon var "känd" för att vara en "jobbig" patient...dvs hon skadade sig ofta och allvarligt, inte sällan fick personalen "larma" om hjälp då det var svårt att förhålla sig till de starka känslosvängningarna som ofta inebar självskada. Anyway...Nu när jag satt med henne frågade jag lite spontant hur hon upplevde sig bemött och "behandlat" av oss i psykiatrin..
Först blev hon lite överraskad av frågan, men började sedan berätta... Jag fick då höra många exempler på hur o-empatiska och "hårda" möten gjorde henne mer frustrerad och mer regressiv i sitt beteende. Jag satt och lyssnade hur hon "förväntade" bli utdömd av oss personal varje gång hon blev inlagd, hur svårt det var att få kommentarer som "torka upp ditt eget blod, du vill bara ha uppmärksamhet" etc när hon mådde som sämst. Ni som känner till problematiken vet precis vad detta handlar om och kan nog tänka vidare allt hon hade blitt bemött med. Patienter med behov av att SES och bemötas empatiskt som istället bemöts som "problem" eller som "jobbiga"..
När jag satt och lyssnade till hennes beskrivning av upplevelsen av att vara patient med självskadebeteende, fall bitarna på plats inom mig. Jag upplevde på ett ovanligt starkt och klart sätt en förmåga att känna av frustrationen och sorgen i det hon sa. Jag kände där och då att jag hade haft ett ovärdigt och högst oproffessionellt beteende. Jag kännde spontant att "jag vill vara annorlunda, jag vill vara en som visar patienterna empati och respekt". Efter detta ändrade jag helt mitt sätt att vara på gentemot patienter med självskadebeteende och jag brinner idag för att se ändrade attityder på detta området. Tyvärr fick jag inte berättat detta för patienten jag pratade med, hon hade nog ingen aning om hur viktigt det samtalet var för mig. Hon tänkte nog bara att jag var en av många personal som motvilligt fick lyssna på hennes "klagande", jag kan inte klandra henne för det efter att ha lyssnat på hennes ord..!

Jag skulle kunna skriva mer i detalj om detta mötet, hur jag var innan, vad hon berättade och hur jag försöker jobba i dag. Det är inte det viktigaste, mitt poäng med att skriva detta är:

-Våga berätta hur det upplevs att bli bemött som en "jobbig" patient.

Ett samtal på 20 minut en kväll på avdelningen betydde otroligt mycket för mig.
Det är viktigt att ni berättar, bloggar, förmedlar hur ni upplever det om ni har blivit bemötta eller behandlade ovärdigt och oproffessionellt.Jag uppmanar patienter ofta att skriva till avdelningschef, patientnämnd etc om de upplever ovärdigt bemötande. Jag vet att inte alla orkar gjöra detta, något jag förstår, men jag är tacksam för hon som berättade för mig.
Ja, det är inte alla som vill lyssna eller orkar ta in det som kan uppfattas som kritik. Men utgångspunktet i det samtalet jag skriver om var INTE att jag tänkte "nu vill jag ta in kritik och förändra mig"...Jag var inte alls beredd på att det hon sa skulle ha så stark invärkan på mig.Det var bara så att hennes frustration, själsliga sår och uppriktiga irritation var så äkta att det nådde in til mig där och då.

Det samtalet den kvällen var början till något nytt, något som har varit till fördel för alla de jag möter i mitt jobb nu som kämpar med självskadebeteende. Det samtalet har varit utgångspunkt för min önskan att veta, föra dialog samt förbättra situationen för patienter i liknande situation som henne.

OBS: Samtalet jag skriver om är från en annan klinik än var jag jobbar i dag, flera år sedan.

8 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk blogg du har!
  Då jag var inlagd så fick jag alltid höra att "nästa gång får du plåstra om dig själv..". Sen en kväll blev jag sydd med sex stygn och då skojade läkaren och sa att det egentligen var onödigt att ge bedövning eftersom jag helt klart gillar smärta.. Sen nästa dag träffade jag en annan läkare som frågade om jag gjorde det för att få stanna längre och så skrev hon ut mig eftersom jag självskadade så "vägrade jag samarbeta med sjukhuset"..

  Fortsätt med det du gör! Borde finnas fler som du i Finland också..

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Tack Jenny!!
  Så hämskt att höra om det du har upplevd, och jag vet att många kan berätta liknande upplevelser. Roligt att läsa din blogg förresten!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr måste jag nog säga att psykiatrin är väldigt bristfällig ibland.. Ofta blir man bemött som om psykiska problem bara skulle vara nåt man kan sluta med över en dag och att man gör precis ALLT för att få uppmärksamhet..
   Har hört allt för många skräckhistorier över vad folk har uupplevt inom psykvården..

   oj tack ska du ha!! :)

   Radera
 4. Sant det du skriver. Och hemskt. Att skada sig själv kan också vara ett sätt att överleva, hantera ångesten som inte får plats i kroppen. Att då få höra att det bara handlar om uppmärksamhet känns så fel...

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet!

  En vän till mig berättade häromdagen hur hennes 14-åriga dotter berättat att det bara är hon och en annan tjej i klassen som inte skurit sig! Så sorgligt att höra :( det hade varit super med någon som du som kunde hjälpa dem.

  SvaraRadera
 6. frågan på Twitter om dissociation

  Det tog många år innan jag ens insåg att jag dissocierade. Jag uppfattade inte ens tidsluckorna som försvannär mitt medvetande i nuet försvann. Ärligt talat var den bästa personen på att hantera dessa en från soc som gav mig stöd tills jag tagit mig bort från det som är grunden för det hela.
  Bara att bli medveten om dissociationerna var både jobbigt och en enorm lättnad. Att känna sig låst i sig själv var det jobbiga och lättnaden var att jag kunde lära mig att ta kontrollen.

  Personen från soc lekte fram en lösning. Hon visste inte egentligen vad hon gjorde, men det hon gjorde fungerade på mig. Hon visst vart hon hade mig. Att pressa mig, skulle aldrig fungera. Hon kombinerade mänsklig kontakt med att hjälpa mig fånga intryck från min omvärld, och på så sätt få mig att "komma tillbaka". Oftast var det ett skratt som avlöste min dissociation. Genom den mänskliga kontakten gav hon kroppen utan press intryck av det runt om mig, det kunde vara så enkelt som en hand på ett knä. Hon visste ocksåmatt jag aldrig hade hittat tillbaka med hjälp utav "lyssna på fåglarna"-kommentarer, för jag hade för svåra dissociationer för att det skulle fungera.
  Hon kunde avlösa en dissociation genom att t.ex. Hålla för min näsa lite snabbt och i det ögonblicket jag reagerade, fånga min uppmärksamhet direkt t.ex. Genom en lustig min. Hon kunde balansgången mellan att få reaktion utan att utlösa panik. Hon lyckades fånga de ögonblick där jag var på väg tillbaka och hjälpa mig.

  Jag har även fått en person som hotat. Han hotade med att hämta läkaren. Läkaren jag är livrädd för, då det enda hon velat göra med mig (och gjort) är att ge mig vårdintyg och tvinga mig till diverse medicineringar. En läkare som inte trodde på mina ord. Det gjorde bara det hela 17 resor värre.
  Dissociation+press =panik+dissociation =kaos!

  Jag har även fått personer som försökt vänta ut det hela. Jovisst, vänta går... Men mina dissociationer kan lätt sträcka sig upp till en halvtimme och FÖR MIG som är medveten om att jag låser mig i mig själv, blir det extremt jobbigt. Jag kan inse att jag har dissocierat och då försöka komma tillbaka. Men jag lyckas sällan på egen hand. Då växer mitt hat mot mig själv, för jag tycker jag är en dålig person som inte kan se till o komma tillbaka, då där sitter någon och väntar (som outtalad press).

  Ge intryck, utan att pressa. Visa att du bryr dig, att du finns kvar även om personen inte är där. Ser du att dissoctionen börjar släppa, haffa ögonblicket och HJÄLP personen tillbaka. För mig är de inte ovanligt att om ingen haffar det ögonblicket, faller jag tillbaka igen i en ny dissociation och det sträcker dig över ännu längre tid. Keep it simple.
  Känn efter vart du har personen.
  Passar ett dåligt skämt hos denna eller hos personen i rummet bredvid?

  SvaraRadera
 7. KOMPLIMANG av säsongen för alla och kan denna säsong ge glädje och lycka PÅ DIN FAMILJ OCH innebär också OM familjeåterförening och restaurering det nya året 2016 ......

  Mitt namn är Alan Pratte, från USA. Jag vill dela mina vittnesmål med allmänheten om vad den här mannen som kallas Dr SUNNY har just gjort för mig, har den här mannen bara tog tillbaka min förlorade före detta fru till mig med sin stora stava, var jag gift med denna kvinna som heter Sharon vi var tillsammans under en lång tid och vi älskade vår jagets men när jag inte kunde göra henne gravid för mig och även ge henne allt hon behöver hon lämnade mig och berättade att hon inte kan fortsätta längre då jag nu letar efter sätt att få henne bakåt tills en vän till mig berättade om den här mannen och gav sin kontakt e-post: drsunnydsolution1@gmail.com då du inte kommer att tro detta när jag kontaktade mannen på mina problem han förberett denna spell rösterna och föra min förlorade fru tillbaka, och efter en månad blev hon gravid för mig eftersom han gav mig några örter för att ta även och när hon gick för ett test och resultatet uppgav att hon var gravid är glad idag är en far till en flicka, tack än en gång den stora DR SUNNY för vad du har gjort för mig, om du är ute passerar genom någon av detta problem som anges nedan:

  (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill främjas på kontoret.
  (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn / graviditet stava.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill binda din make / maka att bli din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.
  (10) Stoppskilsmässa
  (11) botemedel till alla typer av sjukdom / SJUKDOMAR HÄR
  (12) vinnande av lotteri
  (13) Cure till HIV / Aids
  (14) LOTTERI / LOTTO SPELL VINNANDE
  (15) bota herpes och andra sexuellt överförbara sjukdomar alls ...
  (16) Har du blivit lurad innan och behöver återställa alla DOLLAR / pengar du förlorade mot DESSA bedragare ??? .. KONTAKTA DR soliga han hjälpte min vän ringde WILLIAM från USA till återhämta sig tillbaka summan av $ 300,000.00 dollar HAN förlorade mot SCAMMERS ONLINE

  E-post ... drsunnydsolution1@gmail.com .. Du kan också lägga honom på WhatsApp ANVÄNDA DENNA MOBILNUMMER: 2348077620669

  SvaraRadera